Ревматоиден фактор: Какво да знаете

ревматоиден фактор (RF) е протеин на имунната система, който атакува здрави клетки в тялото. Високите нива на RF в кръвта могат да показват автоимунно състояние, като ревматоиден артрит.

RF тест е кръвен тест, който може да помогне за диагностициране на ревматоиден артрит.

Високите нива на RF могат да покажат Ревматоиден артрит, но това е само един аспект на пълната диагноза. Високите нива на RF могат да се появят и при хора с други състояния и при тези, които нямат здравословни проблеми. Също така, в някои случаи хората с автоимунни условия имат нормални нива на RF.

Тази статия обсъжда RF тестване, нормални RF диапазони и какви анормални нива означават.

Какво е RF? /h2>

rf е автоантитела, което е вид протеин, който имунната система произвежда.

При хора с автоимунни състояния имунната система греши здрави клетки за чужди тела и обикновено създава по -високи нива на антитела като RF да атакуват тези клетки.

По -високите нива на RF в тялото могат да показват, че се случва някакво ниво на автоимунна активност, което от своя страна може да сочи към наличието на основно състояние.

В резултат на това RF тест е един тест, който лекарите използват, за да помогнат за диагностициране на автоимунни състояния.

Нормални диапазони

Настъпването на ревматоиден артрит и други автоимуни Условията, раковете и бактериалните инфекции могат да повлияят на нивата на RF. В резултат на това тези нива могат да бъдат трудни за оценка на изолация.

Някои лекари определят нормалните нива на RF като 0–20 единици на милилитър (U/mL) кръв. От друга страна, едно проучване от 2012 г. обозначава горната граница на редовни нива като 25 U/ml.

Рискът на човек от развитие на ревматоиден артрит обикновено се увеличава с нивото на RF.

Авторите на проучването от 2012 г. съобщават, че човек с ниво RF от 100 U/ml или по -високо може да може Бъдете до 26 пъти по -склонни да развиете ревматоиден артрит, отколкото човек с ниво на RF под 25 U/ml.

Преглед на ревматоидния артрит описва тези цифри като важна диагностична и прогностична информация.

Какво означават резултатите?

Високата концентрация на RF може да бъде признак на възпаление и автоимунно прекъсване.

Около 80% от хората с РА имат значителни концентрации на RF в кръвта им. В ранните етапи на артрит около 30% от хората може да са повишили нивата на RF.

Въпреки това, по -високи нива на RF могат да се появят и при други условия. Автоантителата могат да се появят и като част от процеса на естествено стареене.

Това каза, че ако човек има необичайно високи нива на RF и също така изпитва симптоми на ревматоиден артрит, вероятно е да имат ревматоиден артрит.

Някои признаци и симптоми на ревматоиден артрит включват:

 • Болка и скованост в ставите
 • Подуване и възпаление в ставите
 • Загуба на обхват на движение
 • възли под Кожата
 • Обща умора

Колко високи са RF нивата на човек, ще се включат в диагнозата на лекар. Много високи нива могат да бъдат по -показателни за ревматоиден артрит, отколкото по -ниските нива, тъй като това сочи по -голяма активност в имунната система.

Процедура за изпитване

RF тестът е прост кръвен тест.

Лекар взема малка проба кръв от вена в ръката на човек. След това те изпращат пробата в лаборатория, където техник измерва нивата на RF.

Може да отнеме няколко дни, за да се върнат резултатите. Когато се върнат, лекарят обсъжда резултатите и следващите стъпки с човека.

Други тестове

Ако лекар подозира ревматоиден артрит, те често поръчват други кръвни тестове покрай или След RF тест. Те могат да включват:

 • Антицикличен цитрулинизиран тест за пептид (анти-CCP)
 • С-реактивен протеин тест
 • Тест за антинуклеарно антитела
 • Тест за скорост на утаяване на еритроцитите

Научете повече за кръвните тестове за ревматоиден артрит тук.

rf и други състояния

докато високо RF Нивата могат да показват ревматоиден артрит в много случаи, това състояние не е единствената причина, че човек може да има високи нива на RF.

Много други условия могат да причинят по -високи нива на RF, включително:

 • Болестта на Сьогрен
 • Хронични бактериални инфекции, като сифилис или туберкулоза
 • Вирусни инфекции, включително хепатит С, ХИВ и херпес
 • Паразитни инфекции, такива Като малария

серонегативен артрит

Когато лекар тества за нивата на RF, те също могат да извършат анти-CCP тест. Анти-CCP са антитела, произведени и от имунната система.

Ако резултатите от двата теста са отрицателни, но човек все още показва други симптоми на артрит, те могат да имат серонегативен артрит.

Хората със серонегативен артрит обикновено са изложени на по -нисък риск от сериозна прогресия на заболяването и развиват други усложнения. Въпреки това, серонегативният артрит все още е сериозно състояние простамин форте таблетки цена, което може да изисква медицинско управление и лечение.

Хората със серонегативен артрит могат да развият и други сериозни форми на артрит, като подагра.

Научете повече повече за серонегативен ревматоиден артрит тук.

Лечение

Лечението за високи нива на RF зависи от основната причина.

Например при хора с ревматоиден артрит, болестта на Шьогрен например, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, на болестта на Шьогрен, болестта на Шьогрен, на болестта на Шьогрен и други хронични състояния, лечението има за цел да забави прогресирането на състоянието и да помогне за предотвратяване или намаляване на симптомите.

От друга страна, ако бактериалната инфекция причинява повишаване на нивата на RF, лекарят може да предпише да предпише лекарства за лечение на инфекцията. Това може да доведе до намаляване на нивата на RF.

Резюме

RF е протеин, който имунната система произвежда. Някои автоимунни състояния, по -специално ревматоиден артрит, причиняват високи нива на RF в кръвта. Лекарите измерват нивата на RF на човек, за да помогнат за диагностициране на ревматоиден артрит или друго състояние.

Резултатът от висок RF тест може да показва наличието на ревматоиден артрит. Това обаче не е единствената причина и някои хора без автоимунно състояние също могат да имат високи нива на RF. Лекарите трябва да използват различни тестове, да обмислят клиничната история на човек и да извършат физикален преглед, за да диагностицират ревматоиден артрит.

Всеки, който подозира, че има ревматоиден артрит или друго автоимунно състояние, трябва да се свърже с лекар. Дори ако RF тест показва нисък резултат, лицето трябва да се свърже с лекаря за пълен преглед, за да определи дали има признаци или симптоми, съответстващи на ревматоиден артрит.

Всеки, който изпитва нови признаци или симптоми по време на лечението си, също трябва да посети лекар, за да обсъди тези промени.

 • Ревматоиден артрит
 • Медицински изделия/ Диагностика

Contents

pl_PLPolish